Afdrukken

Ik kweek op zolder bij kunstlicht. Mijn volledige installatie kan je bekijken in het artikel  ‘Ten huize van …’. De kweek vang ik aan begin februari. Ik kweek in kunststofkooien 40 en 50 cm breed, 40 cm hoog en 30 en 35 cm diep. In de kweekkooien liggen inox bodemroosters en onder de roosters in de schuiven leg ik honingraatpapier. De kweekomstandigheden die ik probeer aan te houden zijn de volgende: 14 uur lichtduur (hoogfrequente installatie met True Light lampen, tijdsklok en dimmer), temperatuur 12° C minimaal (de zolder is vrij goed geïsoleerd en met één radiator aangesloten op de centrale verwarming kan ik beperkt bijverwarmen voor zover nodig), verluchting gebeurt via één dakvlakvenster. Tot voor het opkooien zitten alle vogels in vluchten (mannen en poppen apart,  roodfactorige en niet-roodfactorige gescheiden) in dezelfde ruimte.  Mannen en poppen kunnen mekaar horen en beperkt zien. De kweekkooien zijn (na de vorige kweek) grondig schoongemaakt met een hogedrukreiniger.

 Hoe verloopt nu de verdere voorbereiding op de kweek?

  1. Vanaf midden december wordt de lichtduur verlengd met een half uur per week (kwartier ’s morgens en kwartier ’s avonds) van 11 uur (midden december) tot 14 uur (begin februari).
  2. De roodfactorige poppen krijgen vanaf 3 weken voor het opkooien dagelijks een beperkte hoeveelheid eivoer met rode kleurstof. Idem dito voor de niet-roodfactorige poppen maar dan eivoer zonder kleurstimulans. De mannen in de vluchten krijgen 3 maal per week eivoer. Van dan af krijgen de vogels ook water aangerijkt met vitaminen, aminozuren en sporenelementen te drinken ter bevordering van de leg en vruchtbaarheid. Dit wordt afgewisseld met water met opgelost calcium (voor een goede eischaalvorming).
  3. De wanden en vloeren van de kweekruimte worden grondig gereinigd en tegen ectoparasieten bespoten met siliciumdioxide (uitdrogen van luizen en hun eieren). De kooien worden gestapeld op legplanken. Tussen alle kooien en onder de schuiven komt een laag poeder (tegen ectoparasieten) welke de eigenschap bezit scherp te zijn en uitdrogend te werken!
  4. De uitneembare stokken worden met hun uiteinde gedrenkt in een insecticide. De stenen nestpotjes worden aan binnen- en buitenzijde met een borstel ingesmeerd met ingedikte silica (uitdrogend effect op ectoparasieten). De kunststof nestkastjes, welke extern de kooi in de deuropening worden gehangen, worden gedrenkt in een vloeistof met insectide en te drogen gezet.
  5. Twee weken voor ze in de kweekkooi worden geplaatst worden alle vogels aangestipt (met een wattestaafje) met Frontline (onder de vleugel waar de vogels ook geënt worden tegen het pokkenvirus).
  6. Een week voor het opkooien worden de mannen in de kweekkooi gezet. Daarbij wordt er op gelet dat de vogels gezond (geen scherp borstbeen) en in kweekconditie (niet te vet) zijn en volop zingen. De nagels worden geknipt met een nagelknijper (wegnemen van de scherpte) en eventueel iets doorgegroeide snavels worden bijgewerkt. De mannen worden gedurende een week gadegeslagen. Vogels welke niet levendig zijn en niet zingen gaan onherroepelijk terug uit de kweekkooi.
  7. Een kweekregister voor het desbetreffende kweekjaar wordt opgemaakt. Dit omvat een bundeling van losse bladen (één blad per kooi). De informatie die wordt opgenomen omvat minimaal volgende gegevens: oudervogels (kleurslag, ringnummer, geboortejaar), datum van opkooien, per kweekronde (datum leggen eerste ei, aantal eieren, datum uitkomst, ringnummer jongen). Tevens is er ruimte voor opmerkingen allerlei. Deze informatie wordt dan ook opgenomen in de kweekadministratie op PC.
  8. Voor de poppen bij de mannen worden geplaatst heb ik een oplijsting gemaakt van de meest gewenste samenstelling van de kweekkoppels. Daarbij maak ik gebruik van een computerprogramma (Zoo-Easy) waarmee ik de administratie van mijn vogelbestand bijhou. Ik hou rekening met volgende punten: ouderdom, afkomst/bloedlijn, kweekeigenschappen en graad van verwantschap van beide partners. Bij het uitvangen van de poppen wordt dan nog gelet op: lengte van de bevedering, gezondheid (geen scherp borstbeen, goede buikkleur), kweekconditie (vorm van het onderlichaam) en 'last but not least' past de pop bij de man, m.a.w. zijn de vogels complementair, wat de een te weinig heeft wordt dit aangevuld door de partner? Voor de poppen in de kweekkooi worden geplaatst worden hun nagels geknipt.
  9. Eens beide vogels in de kweekkooi zijn gezet worden ze gadegeslagen of het klikt. Wanneer dit niet het geval is en vechtpartijen aanhouden worden ze gescheiden. De man krijgt dan een andere pop.
  10. Een 2-tal dagen na het opkooien wordt nestmateriaal verstrekt. In de stenen nestpotjes wordt een nestviltje geplaatst. Dit bevordert de nestbouw en zorgt ervoor dat het nestje gemakkelijk uit het nestpotje te lichten is.

Verder is het aan de vogels…… Veel succes toegewenst met de kweek!

Marc Lanckzweirt