Je  hebt een goede kweek achter de rug, je vogels zitten in de vlucht, enkele of meerdere vogels laten zich opmerken door hun houding, kleur, rustig gedrag, je hebt een goede kijk op hoe een vogel in de gekweekte kleurslag er volgens de standaard moet uitzien, je wil weten wat de waarde van je vogels is, je kan er de nodige tijd voor vrijmaken,...neem dan gerust eens deel aan een tentoonstelling.

Vogels tentoonstellen vraagt voorbereiding. Hierna vind je enkele richtlijnen van hoe het kan.

Onderhavig  artikel is op verzoek van menig collega/liefhebber. Het artikel geeft mijn inzichten en ervaringen weer met betrekking tot het roodkleuren van kanaries anno 2016. Er bestaan meerdere methodes en goede produkten om kanaries op te kleuren tot tentoonstellingskwaliteit. De tijd van wortels en rode pepers is evenwel lang voorbij. Naast het type en de hoeveelheid kleurstof acht ik de regelmaat en de nauwkeurigheid van het toedienen even belangrijk. Overdrijf niet inzake hoeveelheid want zoals altijd: ‘Overdaad schaadt!’.

  • DSCN2727
  • DSCN2728

Ik kweek op zolder bij kunstlicht. Mijn volledige installatie kan je bekijken in het artikel  ‘Ten huize van …’. De kweek vang ik aan begin februari. Ik kweek in kunststofkooien 40 en 50 cm breed, 40 cm hoog en 30 en 35 cm diep. In de kweekkooien liggen inox bodemroosters en onder de roosters in de schuiven leg ik honingraatpapier. De kweekomstandigheden die ik probeer aan te houden zijn de volgende: 14 uur lichtduur (hoogfrequente installatie met True Light lampen, tijdsklok en dimmer), temperatuur 12° C minimaal (de zolder is vrij goed geïsoleerd en met één radiator aangesloten op de centrale verwarming kan ik beperkt bijverwarmen voor zover nodig), verluchting gebeurt via één dakvlakvenster. Tot voor het opkooien zitten alle vogels in vluchten (mannen en poppen apart,  roodfactorige en niet-roodfactorige gescheiden) in dezelfde ruimte.  Mannen en poppen kunnen mekaar horen en beperkt zien. De kweekkooien zijn (na de vorige kweek) grondig schoongemaakt met een hogedrukreiniger.

 Hoe verloopt nu de verdere voorbereiding op de kweek?

  • DSCN2731
  • DSCN2732
  • DSC_0092
  • DSC_0177

In het artikel ‘Raadgevingen voor de vogelliefhebber’ sloot ik een afbeelding in met als slogan ‘Hou je kweek in de hand!’. Wat bedoel ik daarmee?

Wel  het volgende: probeer je kweek op alle gebied te beheersen, m.a.w. doe het nodige om het overzicht te bewaren en om de kans op het uit de hand lopen te voorkomen. Wat kun je doen en wat doe ik daarvoor?