Je  hebt een goede kweek achter de rug, je vogels zitten in de vlucht, enkele of meerdere vogels laten zich opmerken door hun houding, kleur, rustig gedrag, je hebt een goede kijk op hoe een vogel in de gekweekte kleurslag er volgens de standaard moet uitzien, je wil weten wat de waarde van je vogels is, je kan er de nodige tijd voor vrijmaken,...neem dan gerust eens deel aan een tentoonstelling.

Vogels tentoonstellen vraagt voorbereiding. Hierna vind je enkele richtlijnen van hoe het kan.

  • banner
(klik op de banner om te vergroten)

  1. Schaf je tentoonstellingskooien aan voorgeschreven door de bonden (zwart-wit met bij voorkeur een zwart front) voor het type vogel dat je wil tentoonstellen;
  2. Observeer je vogels in de vlucht en onthou welke opvallen;
  3. Laat je vogels wennen aan de kleine ruimte van de tentoonstellingskooi. Ongeveer zes weken voor de eerste tentoonstelling vang je de kandidaat tentoonstellingsvogels uit de vlucht, controleer op de volledigheid van het verenkleed (verwijder afgebroken veren) en op andere gebreken en plaats je vogels over naar kweekkooien (per 4 in kweekkooi lengte 1 m). Vogels welke kleurvoeding krijgen verstrek je deze verder. Na twee weken wordt de kweekkooi door een tussenschot opgedeeld (2 vogels per kant) en nog eens 2 weken later worden de vogels overgeplaatst naar de tentoonstellingskooi. Aan de binnenzijde van de kooi wordt een transparant tentoonstellingskapje aangebracht om te vermijden dat de vogel voordurend aan de tralies gaat hangen. Plaats de tentoonstellingskooien tegenover elkaar. Dit is rustgevend voor de vogels. Laat de eerste dagen de vogels met rust. Na een drietal dagen vergroot je de afstand tussen de kooien en ga je deze draaien tot ze opgelijnd staan.
  4. Onrustige vogels zullen zich snel manifesteren. Soms is er geen weg mee te bezeilen. Deze gaan er onherroepelijk van tussen uit. Ongeveer één week voor de eerste tentoonstelling worden de transparante plastiekkapjes weggenomen.
  5. Eens de vogels in de tentoonstellingskooi worden deze wekelijks zuiver gemaakt. Dit impliceert het reinigen van de stokjes, het vervangen van het bodemmateriaal (schelpenzand), het reinigen van het front. Terzelfdertijd wordt de vogel beneveld met de bloemenspuit met onthard water en toegevoegd badzout. Daarbij wipt de vogel over in een kunststof kooi (na en paar maal zijn ze daar vlug mee weg). Dit helpt om de vogel rustig te maken en te wennen aan diverse handelingen.
  6. Gebruik 2 sets kooien: trainingskooien (waarin de vogel verblijft buiten de tentoonstelling) en tentoonstellingskooien. Zorg ervoor dat het front goed aansluit tegen het frame van de kooi (een ongeluk, zoals klemmen van de poot en/of ring, is vlug gebeurd). Tevens moet de diameter van de stokjes aangepast zijn aan de vogel.
  7. De dag van het inbrengen van de vogels worden deze nog eens goed bekeken, de pootring gereinigd en de pootjes gewassen. Indien nodig worden de nagels bijgeknipt en een nagebleven ruistoppel weggewerkt.
  8. Tentoonstellingsvogels krijgen ca. 11 uur licht. De dag na elke tentoonstelling worden de vogels beneveld en gaan terug in hun trainingskooi. Ze krijgen gedurende 3 dagen ajuinwater (1 versneden ajuin per liter water gedurende 24 uur) te drinken.
  9. Als je de vogels met de wagen wegbrengt naar de tentoonstelling doe je een hoes over de kooi of plaats je de kooien in daartoe bestemde tassen. Het afdekken van de kooien met een deken in de wagen is ook soms een hulp. Zet de radio aan in de wagen (is rustgevend voor de vogels) en pas je rijsteil aan.

Dit zijn de punten welke ik naleef bij het voorbereiden en manipuleren van mijn tentoonstellingsvogels. In de fotoreeks (op de foto's klikken om te vergroten) hierbij zie je mijn vogels in training (eerst op zolder en daarna in de garage).

  • DSCN1344
  • DSCN1347
  • DSCN1349
  • DSCN1351
  • DSCN1354
  • DSCN1396
  • DSCN1399
  • DSCN1400

 

Marc Lanckzweirt