Half September 2023 was ik in de mogelijkheid, in combinatie  met vakantie,  om een bezoek te brengen aan mijn vriend, collega en poulain Vincenzo Sammartano in Marsala (Sicilië). Sinds een drietal jaar zijn we via internet geregeld in contact over kanaries, meer bepaald in de kleurslag agaat kobalt rood. Twee foto's op het vogelhok vind je hierna (op de foto's klikken om te vergroten)

  • 1e2fd928-3d13-4cd8-afc7-0eadeeadb676
  • 5eb29c7b-b15e-4c92-be66-7442af9afa83

 

Vincenzo heeft sindsdien ook agaat kobalt kanaries uit mijn stam in zijn vogelverblijf. We hebben uren  via het internet veel gediscussieerd, geredeneerd, gewikt en gewogen en dit alles heeft uiteindelijk zijn vruchten afgeworpen. Vincenzo  werd op de Mondial 2023 in Napels tweevoudig wereldkampioen (individueel en in stam) in de kleurslag agaat kobalt rood.

Zijn vogelverblijf bevindt zich in een afzonderlijk gebouwtje op de bovenste verdieping van zijn woning. Wat me eerst opviel was hoe donker de vogels gehuisvest zaten. De kanaries zaten in grote vluchtkooien en krijgen als voedsel Unifeed. Dit is een volwaardig poedervormig voer met als samenstelling granen, plantaardige eiwitten, suikers, oliën en vetten, minerale stoffen, probiotica, aminozuren, vitamines, antioxidanten, smaakstoffen. Zaden worden niet gegeven.

Samen hebben we de jonge vogels bekeken die in aanmerking komen voor de tentoonstellingen, voor de komende kweek en voor de verkoop. Ik kan verzekeren dat we prachtexemplaren hebben geselecteerd voor de tentoonstellingen zowel onder de intensieve als onder de schimmel kobalten. Modena en COM Mondial 2024 staan op het programma.

De kanariekweek wordt aangevat in januari en beëindigd omstreeks einde mei. De reden hiervoor is de temperatuur. Sicilië ligt ter hoogte van Tunesie en eind mei loopt de temperatuur er derwijze hoog op dat het voor de vogels oncomfortabel wordt om nog te broeden, laat staan hun jongen groot te brengen. Dit jaar is de temperatuur gestegen in het vogelverblijf tot 44° C. Gelukkig was dit na de kweekperiode.

In drie jaar tijd heeft Vincenzo een mooi vogelbestand uitgebouwd. Vanaf de eerste contacten was leergierigheid merkbaar. Het was voor mij onmiddellijk duidelijk dat het de moeite was om hem te helpen met raad en daad en met goed kweekmateriaal om te starten. Het behalen van de wereldtitels in Napels 2023 hebben me bijzonder veel genoegen gegeven.

Zo heeft een gemeenschappelijke hobby, met kanaries dan nog,  me in September 2023 naar Sicilië gebracht.  Een onvergetelijke ervaring met bijzonder hartelijke mensen. Ik zie al uit naar hun tegenbezoek in 2024.

.